Zo’n 10 % van de Vlaamse kinderen heeft moeite met het lezen van een boek en beleeft er daardoor ook geen of te weinig plezier aan. Het worstelen met woorden en letters leidt af van het verhaal en bemoeilijkt het begrijpen.

Het gevaar op afhaken schuilt om de hoek. Dit terwijl het net almaar belangrijker wordt in onze moderne kennismaatschappij om informatie op een goede manier te kunnen verwerken.
 
De voornaamste oorzaken zijn stoornissen zoals dyslexie of ADHD of hebben te maken met een taalachterstand. Een kleinere groep heeft een fysieke leesstoornis.
 
De bibliotheek wil hier iets aan doen en ook deze kinderen volop leesplezier laten beleven. Vanaf nu vind je daarom in de bib van Grobbendonk een ‘Makkelijk Lezen Plein’ terug.  Met de steun van het provinciaal bibliotheekcentrum worden trouwens verspreid over de hele provincie 20 dergelijke pleinen ingericht.
 
WAT
 
Een MLP is een plek in de bib waar een uitgekiende selectie aan boeken, films en andere materialen wordt gepresenteerd voor kinderen (8-13 jaar) die lezen moeilijk vinden. De boeken worden gescreend op taalgebruik en lay-out, maar zijn zeker geen boeken ‘for dummies’. Het MLP bevat zowel informatieve boeken als ontspannende lectuur.
 
Alle materialen worden heel aantrekkelijk met de cover naar voor gepresenteerd. Voor dyslectici zijn boeken die rug aan rug staan immers echt een ondoordringbare muur. Door de frontale presentatie wordt het voor hen veel makkelijker en aangenamer om een keuze in het aanbod te maken.
 
Het MLP brengt ook structuur in het aanbod door de boeken per genre of per onderwerp te rangschikken. Zo wordt het keuzeproces nog meer ondersteund.
 
De aantrekkelijke presentatie zorgt er voor dat ook andere gebruikers dan de hoofddoelgroep hun weg vinden naar het MLP, en dat mag, want het MLP haalt leesmoeilijkheden uit het verdomhoekje.
 
Naast de uitgekiende collectie vind je er ook informatie over hulpmiddelen zoals voorleessoftware, achtergrondinformatie over leesstoornissen, contactgegevens van ouderorganisaties, enz.
 
WAAR
 
Naast Grobbendonk zijn reeds actieve MLP’s in de bibs van Duffel, Essen, Lille, Mol, Turnhout en Vorselaar. In de loop van 2012 openen nog meer nieuwe leespleinen in Antwerpen, Arendonk, Beerse, Boom, Borsbeek, Herentals, Kapellen, Kasterlee, Kalmthout, Kontich, Laakdal, Mechelen en Retie. Zij bepalen zelf de precieze timing voor de opening van hun MLP.
 
Al deze bibs kregen van de provincie een financiële tegemoetkoming voor het aankopen van MLP-meubilair en een opleiding rond het opstarten en werken met een MLP. Zij zullen lokaal ook informatieavonden organiseren en samenwerken met het onderwijs om hun dienstverlening beter bekend te maken.
 
 
Gedeputeerde voor cultuur Peter Bellens: “Vanuit mijn ervaring in het onderwijs, ken ik het belang van lezen voor kinderen en jongeren. Dit project draagt dan ook mijn bijzondere sympathie weg. Ik ben verheugd over het enthousiasme van de sector voor dit waardevolle initiatief. Het toont aan dat er echt nood aan is. Het biedt bovendien een mooi voorbeeld van de inzet van de provincie voor de kwaliteitsverbetering van dienstverlening van de bibliotheken in de gemeenten. Ik hoop dat vele kinderen, ouders en leerkrachten de weg vinden naar het MLP bij hen in de buurt.”
 
HET MLP IS ER VOOR JOU
 
Ben je als ouder op zoek naar goede boeken voor jouw moeilijke lezer(s) of naar achtergrondinformatie, neem dan contact op met de makkelijk lezen specialist in één van de MLP-bibs. Let wel, de meeste opgesomde bibs starten deze nieuwe dienstverlening pas later dit jaar op. In de tussentijd kun je alvast op de verder vermelde websites terecht voor meer informatie.
 
 
Scholen en leerkrachten kunnen samen met de bib werken aan aangepaste leeslijsten, informatie verkrijgen over leeshulpmiddelen, literatuur rond leesstoornissen verkrijgen, … De bib zal ook graag in samenwerking met de school informatieavonden voor ouders organiseren.